webimg 0925
Hjertelig velkommen: Ann-Kristin Johansen er innehaveren av koselige Hjertebua gårdsbutikk på Sylteren, rett utenfor Brønnøysund. Her selger hun blant annet diverse interiør, smykker, votter, gensere, laget av lokale, kreative hender.

Med hjerte for butikklivet

Det gamle stabburet på Sylteren gård i Brønnøy begynte som et oppussingsobjekt, og har gjenoppstått som Ann-Kristin Johansens hjertebarn: Hjertebua gårdsbutikk.

Utenfor veggene har høsten festet sitt grep mens sauene på gården gresser, trærne vaier i vinden og regnet bøtter ned. Men inne i det gamle stabburet finner vi både noe godt å spise, mye spennende å handle, og hjertevarme i det vi møter innehaveren.

– Vi startet opp høsten 2017, etter oppussing. Enten måtte vi gjøre noe med det, eller så måtte vi rive det. Vi begynte sånn smått, og så har det ballet på seg etter hvert, forteller Ann-Kristin med sitt velkjente smil.

I Hjertebua finner man så mangt, av både lokale varer, som de populære vottene og hjortekjøttet, og diverse matvarer, interiør og ting og tang man kanskje ikke visst man har bruk for.

– Det er veldig artig å kunne ta inn ting som andre har laget. Folk er så kreative, skryter hun og viser fram både strikkede gensere og votter, heklede duker og festivalholdere, sydde duker, hjemmelagde soyalys, smykker og mer. Noe av det mest populære er gårdens eget hjortekjøtt.

webimg 0881
Det er både lokale besøkende, men også mange turister som har funnet fram til Hjertebua. Dette tyske ekteparet har vært i Norge i 20 år, og benyttet turen til Sør-Helgeland til et besøk også til Ann-Kristin og handling av lokalt håndverk

Hjortefarm

Både Ann-Kristin og ektemannen har full jobb utenom, men i tillegg til gårdsbutikken driver de også hjortefarm med eget slakteri. Gården var tidligere i svigerforeldrenes eie, og sau og potet har blitt byttet ut med gårdsbutikk og hjortefarm.

– Sylteren hjortefarm ble til for rundt 5-6 år siden. I dag er det rundt 30 dyr med smått og stort, men Jøran holder på å bygge opp stammen, og har slaktet dyr et par ganger i året til nå. Kjøttet er veldig populært og går veldig fort, forteller hun.

Butikk i årene

De besøkende kommer og går mens vi prater. Noen slår seg ned og nyter en bit eplekake, is og kaffe i det som tidligere var vedbua i stabburet. Det er ikke bare lokale besøkende, også turister kommer innom.

– I år har det kommet en del turister også. Jeg skal søke om mer skilting, sånn at flere kan finne frem. Det er ikke et naturlig stoppested, men vi er medlem i Hanen gårdsbutikk. Det finnes en egen app hvor folk kan finne fram alle gårdsbutikkene i landet. Der er det enkelt for folk å finne fram. Kortreist mat og varer er i vinden, og ser ut til å bli bare mer og mer populært.

Enn så lenge har de ingen planer om å ha gårdsbutikken som noe annet enn en hobby.

– Jeg bruker å kalle det en hobby. Det er ikke et levebrød, da hadde vi måttet satse mer, legger Ann-Kristin til.

webimg 0919
Bortsett fra hjortekjøttet er strikkavottene den mest populære varen. De selger like godt både sommer som vinter, og er en ypperlig gave til store og smål.

– Men hvorfor gårdsbutikk?

– Pappa drev Coopen på Nes på Vega, og jeg har tråkket mine barnsben i butikk. Jeg har alltid likt butikklivet. Og så lar det seg gjøre ved siden av jobb. I dag har vi litt varierte åpningstider, men jeg pleier å si at så lenge vi er hjemme, så har vi åpent. Det er veldig hyggelig å holde på med.

Hjertebua har stort sett åpent i helgene, men har varierte åpningstider.

– Siden jeg studerer, så er det litt varierende når vi har åpent. Men jeg bruker å si at så lenge vi er hjemme, så er folk hjertelig velkommen. Men folk må gjerne følge med på Facebook-siden vår, oppfordrer hun.

 

 

Skroll til toppen