Sikrer lokal tilstedeværelse
Det var et ønske fra styrene i både Mosjøen Boligbyggelag (MBBL) og MOBO Helgeland, om en sammenslåing og et felles boligbyggelag på Helgeland.
I februar i fjor overtok Tom Eilertsen som styreleder i Mosjøen Boligbyggelag (MBBL). Nå sitter han videre som nestleder i styret i HELBO. Han mener det var fornuftig med sammenslåing av de to boligbyggelagene på Helgeland.
–Da jeg kom inn i styret i MBBL så jeg fort at det måtte gjøres noe. Det var lite og trang økonomi. Jeg så vel egentlig ikke at det var en vei utenom det å se på om vi kunne samarbeide med andre. Derfor startet vi prosessen i styret, forteller han.
Styret i MBBL så på flere alternativer. De var innom både boligbyggelagene i både Trøndelag og Bodø, og hadde noen runder med dem. Og selvfølgelig MOBO, som har vært en samarbeidspartner de kjente godt til fra før.
– Vi landet på at vi fikk mest igjen for å gå sammen med MOBO, for å etablere et nytt selskap. Og den prosessen har vært veldig bra, sier Eilertsen.
Det sier styreleder i MOBO, Lisbeth Flågeng, seg enig i.
– Det er mange grunner til det, men det viktigste er kanskje at MOBO og MBBL har hatt et godt samarbeid på en rekke områder både mellom ledere og fagmedarbeidere. I tillegg har vi unngått direkte konkurranse i de to største byene, sier Flågeng.
Etter sammenslåingen av de to boligbyggelagene er det Flågeng som blir styreleder for Helgeland Boligbyggelag (HELBO).
Felles ønske om sammenslåing
Fra MOBOs side har over lang tid vært et uttrykt ønske om å se på en sammenslåing for at sikre et kapitalsterkt boligbyggelag for hele Helgeland. Da MBBL ønsket å se på en sammenslåing med et større boligbyggelag og valgte å innstille på MOBO ble det godt mottatt i MOBOs styre.
– Etter innstilling fra de to styrene var det en klar beslutning fra begge selskapenes generalforsamling at dette var riktig. I tillegg til å sikre at den kapitalen medlemmene over år har bygget opp blir brukt på Helgeland, bevarer og utvikler vi kompetanse på Helgeland. Dette sikrer både lokal tilstedeværelse, lokale arbeidsplasser og gjør oss i stand til å yte gode tjenester overfor medlemmer og borettslag, sier Flågeng.
Helgeland Boligbyggelag har nå muskler til å bidra med å skaffe boliger til Helgelendinger der det måtte trenges, påpeker hun.
Eilertsen forteller også at det har vært enighet om å etablere et nytt, felles selskap, hele veien. Han sier videre at de to tidligere styrene har vært enige om det meste gjennom hele prosessen.
Det har vært flere medlemsmøter i løpet, og medlemmene har hele tiden vært orienterte om prosessen.
– Det er et selskap som har vært i mange år. Så det har vært en stor grad av skepsis fra medlemmene. Men vi landet en god ramme imellom partene, og da gikk det veldig greit, sier Eilertsen.
Veien videre
Fremover nå gjenstår det litt å lære hverandre bedre å kjenne, og styret skal samkjøres.
– Det er et nytt selskap som skal favne hele Helgeland. Så det må legges en strategi for hele Helgeland. Det blir veldig spennende. Det skal både ivareta det vi har hatt, og se på muligheter fremover, sier Eilertsen.
I forhold til veien videre sier Flågeng at det internt i organisasjonen allerede har vært arbeidet godt for å optimalisere arbeidsprosesser og for å bli et sammensveiset team.
– Dette arbeidet videreføres utover høsten. Styret skal i september diskutere strategi for hvordan vi best mulig skal sikre at vi kan bidra med boliger til alle aldersgrupper på Helgeland. Det blir en spennende prosess, sier styrelederen som er stolt over at selskapene lyktes med å få til et enda nærmere samarbeid på Helgeland.