Stine Aleksandersen, Pablo Repetti og Senta Lürssen åpnet dørene til Helgeland Kolonial for akkurat ett år siden. Foto: Mye i Media.

En Helgelandsk fusion av mat, musikk og mennesker

Sandnessjøens nyeste og kanskje hippeste kafé, restaurant, bar, konsertlokale og møteplass? Helgeland Kolonial feirer ett år, og kunne ikke vært mer fornøyd med mottakelsen.

Det var nyttårsaften 2020, og det nye året var rett rundt hjørnet. Rundt et spisebord i Alstahaug satt det en gjeng som ønsket å skape noe nytt på stedet de alle har etablert seg. Et sted hvor både lokale og tilreisende kunne samles for gode matopplevelser med fokus på de gode råvarene som finnes i distriktet. Idéen om Helgeland Kolonial ble dermed skapt.

Vi hadde alle nylig flyttet hit etter flere år i Oslo, og selv om vi har mange fine steder i Sandnessjøen, savnet vi et sted som ga en litt mer urban storbyfølelse og hadde et litt annet fokus på mat og råvarer. Motivasjonen var rett og slett å skape noe nytt og annerledes for både lokale og tilreisende.Uten at vi noen gang kunne sett for oss hvor mye jobb det faktisk var og er, smiler driverne Stine Aleksandersen og Pablo Repetti.

Pablo Repetti forteller at det kan bli et ganske høyt tempo på kjøkkenet. Foto: Mye i Media.

Starten på reisen

Sammen med partnerne sine, Senta Lürssen og Christine Bjørsvik, endte de opp med å kjøpe det gamle samvirkelaget fra 1937. Det neste året bestod av alt fra totalrenovering og planlegging til søknadsskriving til virkemiddelapparat og kommunen. Å være grunder betyr egentlig at man må kunne litt om alt fra A til Å, forteller Stine Aleksandersen.

-Vi var i utgangspunktet ute etter å leie, men da vi kom over dette lokalet som var til salgs, føltes det så rett ettersom det opprinnelig var en kolonial her. Det var litt som å ta bygget tilbake til det det var ment for. Det var utrolig mye rundt dette som måtte være på plass før dørene endelig åpnet 8.juni i fjor sommer. Da hadde vi jo allerede utsatt åpningen ett par ganger, sier hun.

Nyheten spredte seg fort

I byen hadde allerede ryktene begynt å spre seg om at det gamle samvirkelaget var solgt, og at et nytt konsept skulle ta form. Beliggenheten midt i smørøyet av Sandnessjøen gjorde dem ikke akkurat mindre synlige.

-Vi hadde vel egentlig ikke rukket å tenke så mye på markedsføring, men de lokale avisene var heldigvis tidlig å banket på døren. Det er jo ikke hver dag det åpnes noe nytt i Sandnessjøen, så vi føler at folk flest var veldig nysgjerrige på hva som skulle skje og gledet seg til nytt liv i den gamle bygården. poengterer Repetti.

Som skapt for Sandnessjøen

Når vi sitter og nyter en deilig kopp kaffe og hver vår skive surdeigsbrød med alskens deilig pålegg på, er det som om Helgeland Kolonial har truffet hjertet til hipstergjengen på 25 år og strikkeklubben som har pensjonert seg. Det har blitt et sted hvor veldig mange føler en varme og ikke minst trivsel.

-Vi har jo selvfølgelig blitt inspirert av storbylivet, men det har vært viktig for oss å ta det ned på et nivå som folk kan kjenne seg igjen i her. Jeg tror vi alle er aller mest overrasket over hvor stort aldersspenn vi har truffet med dette stedet, og det gjør jo at jobben og innsatsen vår kjennes meningsfull ut, forteller Stine.

Veggene på toalettene i andreetasjen er dekket med decopage lagd av sider fra gamle bøker fra den tiden Samvirkelaget hadde beliggenhet i bygget. Foto: Mye i Media.

Inntrykk fra hele verden

Kolonialen følger ikke en fastsatt meny, men endrer rettene etter hvilke råvarer som er å få tak i, samt hvilken inspirasjon kokkene kjenner på. Hovedkokken Pablo er opprinnelig fra Argentina, men har rukket å jobbe både i København, Paris og andre steder i Norge. Gjennom matlaging får han utfordret seg selv, og brukt all erfaringen og inntrykkene han har samlet opp gjennom livet.

-Å kunne dele opplevelsen med Sandnessjøen er helt fantastisk. Det å kunne fremheve og servere retter lagd på kortreiste råvarer fra Helgelandskysten tror jeg flere enn meg setter pris på. Det handler om å utnytte og støtte opp om de lokale produsentene som selger førsteklasses råvarer til hele landet, sier Pablo Repetti.

Et sted hvor ting skjer

Når helgen kommer åpnes andreetasjen for å ta imot opp mot hundre gjester som skal skåle for helgen. Èn gang i måneden har de afterwork, hvor det serveres ulike street food klassikere, og nå har de også testet ut quizkvelder. Podkastlansering og konsert har de allerede gjennomført.

-Vi prøver å ikke overdrive med aktiviteter fordi vi ønsker at folk skal kjenne på at det er stas  når det skjer noe her. Vi vet ikke helt om vi har funnet den riktige balansen enda, men vi tar gjerne imot tips fra gjestene våre om det er noe de savner eller føler mangler her. Det viktigste for oss er å skape et sted som folk ønsker å komme tilbake til, og basert på tilbakemeldingene vi får virker det som vi er på tur i riktig retning, avslutter driverne av Helgeland Kolonial.

Skroll til toppen