22. desember 2023
Det fleste har det litt ekstra travelt i førjulstiden, men kaffesomlier og innehaver av Kaffebrenneriet på Forvik, Hanne Birgitte Arntzen, brenner rundt halvannet tonn julekaffe for å møte etterspørselen av den populære julekaffen. I løpet av året brenner hun rundt syv tonn kaffe, hvor av halvannet tonn er julekaffen. – Perfekt til julas småkaker og mors suksessterte, stråler Hanne Birgitte Arntzen.

Duften av julekos

FORVIK: Mens andre stresser rundt med å få julegavene klare og huset vasket, har Hanne Birgitte Arntzen den travleste tiden av året. Da skal hun nemlig sørge for stemning og følelser gjennom sin julekaffe i tusener av hjem.

Den røde skinnende posen er i nok under mange juletrær i år, slik som tidligere år. Over 5000 poser julekaffe skal nemlig ut til kaffedrikkere i hele landet.

Halvannet tonn

Norge er ifølge Statistisk sentralbyrå i verdenstoppen når det gjelder kaffeforbruk i forhold til folketallet vårt. Det er kun finnene som drikker mer kaffe enn nordmenn. Og kaffe er ikke bare kaffe. I dag er det rundt 90 kaffebrenneri i Norge, og ei av de som sørger for å holde oss kaffeelskende med kaffe er innehaver av Kaffebrenneriet på Forvik, Hanne Birgitte Arntzen. I disse dager er hun omtrent like travelt opptatt som Julenissen og Rudolf, og julesesongen starter allerede i midten av oktober.

Alveland har laget egen såpe av kaffe fra Kaffebrenneriet på Forvik.

– Det er da jeg starter julekaffe­-sesongen, men hadde jeg startet å brenne kaffe tidligere, så hadde også folk kjøpt det tidligere. Det er flere som begynner med julegavene tidlig, og jeg har forespørsler om å få kjøpe julekaffe også på sommeren. Men kaffe er ferskvare, presiserer Hanne som har hatt dette som livsstil og livsverk etter at hun overtok Kaffebrenneriet på Forvik i 2013 etter at storebror og gründer Arnt Mathias «Tias» Arntzen gikk bort. «Tias» startet opp Kaffebrenneriet, som da var Norges nordligste, tilbake i 2009.

Travelt med brenning: I tiden før jul har Hanne Arntzen det ekstra travelt med å brenne all kaffen folk etterspør. Foto: Mye i media.

Med hjerte for håndverket

Vi treffer henne på Forvik, hvor hun har noen minutters velfortjent pause. Det er sjeldent hun har mulighet til å nyte kaffen varm for tiden. Mandag, tirsdag og onsdag er det brenning av kaffe, torsdag, fredag, lørdag er det salg av kaffe. Hun er kjent for både blant annet Kystkaffen, Fru Arntzen, Villmarkskaffen og ikke minst julekaffen, som folk fra både nord og sør etterspør i disse dager.

-Smak forskjellene på disse, insisterer Hanne og kommer med tre ulike kopper kaffe. Aromaen har sneket seg til nesen, og utfyller den deilig duften som fyller kaffebrenneriet i bryggen på Handelsstedet. Hun har akkurat brent et parti julekaffe og insisterer på at undertegnede skal se etter smak og aroma. Og som hun hadde forventet, så falt også denne godt i smak – litt syrlig, litt sødme, og en god munnfull.

Hanne er egentlig kokk av yrke, og er opptatt av smaker. Hun er verken redd for å eksperimentere med smaker, eller å snakke med folk, sånn at hun får vite hva folk vil ha. Noen som kanskje har vært en av hennes oppskrifter på at hun i disse tider selger rundt halvannet tonn med julekaffe, i tillegg til all kaffen hun selger resten av året.

– Jeg har større aktivitet nå enn på sommeren, det er nå jeg har «våroinna», sier hun etterfulgt av sin løssittende latter.

Men hva er viktig for deg når du skal lage en julekaffe?

-Den må være bløt, ha en viss sødme, ha en god body og en rundhet som gir god munnfølelse. For hva skal du gjøre når du drikker julekaffe? Jo, kaffeslabberas! Småkaker og mammas suksessterte – de får jeg i tankene når jeg skal lage julekaffe. Tenk å få være med å levere et produkt som løfter kaffestunden i jula. Det er jo helt fantastisk, sier hun med et bredt smil og tar seg en god slurp med kaffe med en kule lakris «attåt».

Duften av nybrent kaffe kan nesten ikke beskrives, den forførende duften må rett og slett oppleves. Foto: Mye i media.

 

KAFFEFAKTABOKS:

Kaffe er verdens mest omsatte råvare etter olje.

Det finnes rundt 1000 ulike aromakomponenter i brent kaffe.

Smaken kjenner vi på tunga, aromaen kjenner vi i nesa.

Kaffe er en jordbruksprodukt, og dyrkes i tropiske og subtropiske strøk i Sør- og Mellom-Amerika, Asia og Afrika. Sterk tørke eller frost kan ødelegge avlingene.

Når plantene er 3-4 år begynner de å bære frukt. Etter rundt åtte måneder er frukten moden.

Det går med ca. 4000-5000 kaffebær til en kilo ferdig brent malt kaffe.

Kilde: kaffe.no

Skroll til toppen