Her står Elin Ugelstad (t.v) og Stine Marie Fredriksen utenfor hjemmene sine som brant. De løp, ropte og banket på dørene i minuttene etter at de oppdaget brannen. – Det har gått bra med oss, tross alt, sier de to i dag, vel installert i leide, midlertidige hjem. Foto: Mye i Media.

– Det har gått bra med oss, tross alt

Det de trodde var et bål eller noen som grillet, viste seg å være en høydramatisk brann.

Stine Marie Fredriksen og Elin Ugelstad er to av beboerne som ble rammet av brannen i Stormyra borettslag på Mo 13. april i år.

Vi møter dem utenfor det som tidligere var hjemmet deres halvannen måned etter den dramatiske brannen. Nå er de plass i leide hjem og ting har roet seg noe, men det er fortsatt mange telefoner og samtaler med forsikringsselskap, innrapportering av tapte eiendeler, verdi og alder på dette.

– Jeg er litt satt ut og tidvis ukonsentrert ennå, sier Stine. Hun er tilbake på jobb og familien på fire har fått leid seg et annet sted i byen.

– Heldigvis, for det ble enklere å være i samme område med tanke på barna, barnehage og hverdagen ellers.

– Folk har vært utrolig på tilbudssiden med tanke på utleie, forteller Elin Ugelstad og Stine nikker.

Flere tok kontakt med dem etter brannen og tilbydde de utleie, noe de setter enormt stor pris på. Elin og Stine har absolutt ikke opplevd leiemarkedet på Mo som lite.

– Vi fikk leie etter vår første visning, så det var godt, sier Stine.

Nytteløst

Den kvelden brannen brøt ut i Myraveien 34 på Mo, var hun og samboeren i gang med legging av barna på fem og sju år. Samboeren oppdaget brannen, tok med seg brannslokningsapparatet, men da han så omfanget av røyken, innså han fort at han ikke kunne gjøre noe.

– Han ropte at vi måtte ut. Jeg husker at jeg tenkte at vi sikkert kunne komme inn igjen ganske snart, forteller Stine.

De fikk tatt på barna noen klær utenpå pysjamasene, og kledd på seg selv. Alt gikk i full fart.

– Det ene barnet vårt kom ut uten sko. Vi rasket bare med oss et par ullvotter som hun hadde på føttene.

– Folk har vært fantastiske
Heldigvis har familien opplevd at folk har gitt bort både klær og sko til barna.

– Og leker, legger hun til. Folk har vært helt fantastiske, skryter hun og Elin nikker.
– De som leier ut til meg hev seg rundt og pusset opp. Leiligheten er også fullt møblert, skryter hun takknemlig.

Løp og banket på dørene

Elin tenkte også at det var bål eller grillukt hun kjente den april-kvelden.

– Jeg hadde altandøra åpen og etter hvert hørte jeg en rar lyd. Da jeg gikk ut for å sjekke og fikk se svartrøyken, var det bare å løpe ut. Jeg fikk med meg mobilen og begynte å banke på dørene i oppgangen for å varsle naboene, forteller hun.

Begge to er veldig fornøyde med hjelpen de har fått fra MOBO og Rana kommune, og informasjonen de har fått fra dem, politi og brannvesen.

– MOBO og kommunen var raskt ute med informasjon til oss den første kvelden, og vi fikk fort vite at vi kunne bo på Scandic Meyergården, forteller de.

De er også fornøyde med informasjonsmøtene som var i dagene etter brannen.

Tilbake i leilighetene

Både Elin og Stine har vært tilbake inne i leilighetene sine. Elin flyttet inn i si leilighet kun få dager før jul i fjor, etter å ha brukt høsten på å totalrenovere den. Det var ikke mye å redde fra hennes nye hjem.

– Jeg tok med meg noen kjoler, men det viser seg at de ikke kan brukes. Jeg har vasket dem flere ganger og luftet dem lenge, men røyklukta etter brannen er umulig å få bort, forteller Elin.

Stine er takknemlig for at hun fant noen av barnas dåpsgaver og fotoalbumer i god stand.

– Jeg hadde ikke trodd vi skulle kunne berge noen album, men det gjorde vi heldigvis. Blant annet fra da jeg selv var ungdom.

Enn så lenge er de leietakere i midlertidige hjem. Men de er begge lovet at de kan bo der så lenge de trenger, noe de begge er svært takknemlige for.

– Det går bra med oss nå, tross alt, avslutter de to.

 

Fakta om brannen i Myraveien 34, Stormyra borettslag:

  • Medio juni er det 11 leiligheter som ikke er beboelige på grunn av brannen.
  • Disse ligger i blokk A, B og C.
  • I utgangspunktet var alle 24 leiligheter i Myraveien 34 A-D evakuert, men noen beboere fikk flytte tilbake en uke etter brannen
  • Brannvesenet fikk melding om brannen rett etter kl 20.00 torsdag 13. april, men mannskapene hadde allerede selv oppdaget brannen på grunn av den store røykutviklingen.
Skroll til toppen