webjon håvard solum 800x400
Forsker Knut Onsager ved Norsk institutt for by- og regionforskning.

Når én pluss én blir mer enn to

At en pluss en blir to, det vet vi alle, men noen ganger blir faktisk en pluss en litt mer enn to. Ofte vil økt samarbeid mellom aktører skape vinn–vinn-situasjoner der én pluss én blir mer enn to!

Jeg har mange års erfaring i en middels stor bedrift, med hovedsete langt utenfor de største byene i landet. Fra et veikryss på E6 i Namdalen har vi møtt stadige nye myndighetskrav, og forventninger om økt effektivitet i en tøff finansbransje, med troen på at vår måte å drive bank på har alle forutsetninger for å lykkes. Vi har møtt utfordringer ved å søke samarbeid. Ja, skjorta kan føles trang innimellom og vi må inngå noen kompromisser, men i sum ikke bare overlever vi, vi vokser og tar betydelige markedsandeler. Faktisk ligger en av bankene som har vokst mest i Norge de siste årene i et veikryss i Namdalen.

 

Dette hadde vi ikke klart uten samarbeidet i Eika. Ved å ta ut stordriftsfordeler på bakrommet, skaper vi kraft til å utvikle bedriften og tid til å prioritere kundene. Sterk og effektiv bak, smidig og kundeorientert foran. Det merker kundene.

 

I 2016 etablerte vi oss i Mosjøen, først og fremst fordi vi hadde tro på at området trengte flere banker og mer konkurranse. Og vi fikk rett, det har vært en fantastisk reise med en helt utrolig kundevekst. Og for alle bank-kunder i området har vår tilstedeværelse skjerpet de andre bankene. Nå står Mo for tur, vi ser det samme behovet her. Det er behov for flere banker og mer konkurranse. Vi har funnet sammen med Helgeland Boligbyggerlag, og vi er sikre på at vi skal klare å få regnestykket en pluss en til å bli mye mer enn to. Ved å samlokaliseres skaper vi et nytt stort arbeidsfellesskap for bank, forsikring, megling, boligbygging, boligforvaltning og regnskap. Vi gleder oss til å ta fatt.

 

For oss er det naturlig å se på Helgeland som en region, en særdeles spennende region med framtidsmuligheter og utviklingskraft. Vi opplever også en region som enda ikke tar ut potensialet i det å ha et felles bo- og arbeidsmarked.

 

Forsker Knut Onsager ved Norsk institutt for by- og regionforskning har på bestilling fra Innovasjon Norge sett på hvorfor distriktskommunene bør samarbeide om næringsutvikling. Han konkluderer med at næringsutvikling i økende grad krever skreddersydd og koordinert politikk og virkemidler på regionalt nivå. Felles bo- og arbeidsmarkedsregioner er ofte best egnet til å gjennomføre dette. Fylkeskommunene er for store, og kommunene for små. Vi i næringslivet ser ikke kommunegrenser når vi arbeider med kunder, når vi rekrutterer, eller når vi legger strategier for framtida, vi ser en region.

 

Ved å samarbeide enda tettere som en region tror vi at utviklingskraften vil bli enda større. Ved å innse at regionen i realiteten har et felles bo- og arbeidsmarked, forstår man fort at vekst og utvikling i nabokommunen er bra for alle. Vi tror at økt regionalt samarbeid vil kunne gi mange regnestykker der en pluss en blir mye mer enn to.

 

Tøffere tider krever mer samarbeid – ikke mindre. Tidligere statsminister Syse sa det ganske godt: «Vi må henge sammen, ellers blir vi hengt hver for oss.»

 

 

Skroll til toppen