Flyttet fra enebolig og fikk mer rom for å leve

Liv Beathe og Kåre Ivar Haukland flyttet i vår inn i ei ny og 90 kvadratmeter stor leilighet i sentrum av Mo i Rana.

I 1998 bygde ekteparet Haukland en ny enebolig på Båsmoen i Rana. Etter 17 år flyttet de i en generasjonsbolig i Granveien på Mo, der de to sønnene hadde hver sin leilighet/hybel i mange år. Praktisk på flere måter. Men da guttene flyttet ut, begynte de å se etter en leilighet.

– Vi kunne ikke tenke oss å ha to fremmede leieboere i boligen. Valget var egentlig enkelt, sier Liv Beathe.

I utgangspunktet var de ute etter en helt ny leilighet. De så ikke for seg å flytte inn i en litt eldre leilighet, og så begynne med oppussing. Da leiligheten i Fridtjof Nansens gate i Mo sentrum dukket opp på vårparten i år, dro de rett på visning.

– Vi falt for den med en gang, sier Liv Beathe.

 

Liker å reise

Når Bo & Lev møter dem denne septemberdagen, har de nettopp kommet hjem fra en fem dagers lang ferie i Malaga i Spania. Nettopp det å kunne reise og bruke fritida mer fritt, var også et viktig argument for å gjøre byttet fra generasjonsboligen til leilighet.

– Det er godt å slippe å klippe en stor plen og holde hagen i hevd. For ikke å glemme snømåking når du ikke har lyst – og da helst om morgenen når brøytebilen har fylt innkjørsla med snø, smiler Kåre Ivar.

–  Nei, alt til sin tid, smiler ekteparet.

 

 

Flere fordeler med borettslag-modellen

Men det er ikke de eneste fordelene de har vunnet på boligbyttet.

Selv med ei husleie på rundt 18.000 kroner i måneden, synes de at de kommer godt ut.

– Sett at du bor i egen enebolig. Over 10 år tror jeg totalen med vedlikehold og andre faste utgifter vil spise opp månedsleien vi har. I en enebolig kommer kommunale og andre faste utgifter også fort opp i 10-12.000 i måneden. Det tenker ikke folk på, mener Kåre Ivar og illustrerer hva han mener.

– Bor du i en 20 år gammel enebolig, dukker det alltids opp ting som må vedlikeholdes. Skal du skifte tak og vinduer, for ikke å glemme innvendig oppussing, snakker vi fort om en million kroner eller mer. Her slipper vi å tenke på sånt, påpeker han.

– Her har vi 18.000 i måneden med blant annet fjernvarme og parkering i kjelleren inkludert. I praksis er det bare strømutgiftene som kommer i tillegg. Og det er småpenger, minner Liv Beathe om.
Med økte renter, levekostnader og inflasjon, har kostnadene ved å bo generelt gått opp for alle.

– Av og til er det en misforståelse at det er veldig dyrt å bo i borettslag, men sannheten er at det er blitt dyrere å bo i dag uansett hvilken boform du velger, sier daglig leder i Helgeland Boligbyggelag, Morten Sæterhaug.

Noen av de økonomiske fordelene ved å bo i borettslag er at det finnes et velorganisert system som gir mange fordeler. For eksempel har man ofte felles løsninger for internett, strømavtaler, forsikring og banktjenester, noe som gir lavere kostnader enn om man skulle forhandlet frem disse tjenestene alene.

– Det å bo i borettslag gir deg muligheten til å dra nytte av felles avtaler, noe som gjør at du får bedre betingelser på flere områder, sier Sæterhaug.

Man klarer ofte å oppnå bedre rentebetingelser i et borettslag enn man gjør alene.

– Det er som regel gunstigere å forhandle for mange enn for én. Bedre lånebetingelser, gir mer rom for andre ting i livet.

 

Skroll til toppen