Eggentyrlig påskefest
Er du en av de som bare må ha kokte eller stekte egg i påska, så kan det godt hende at de kommer fra en av de over 7000 hønene på Sanne gård i Sømna.
-Vi spiser nok ikke noen overdose med egg, men det som er så fint er at har vi lyst på egg, så kan vi bare gå og hente egg, sier Emma Baustad med et smil.
Tilfeldig oppstart
Ifølge MatPrat.no spiser hver nordmann cirka ett egg hver i fra skjærtorsdag til 2. påskedag, noe som tilsvarer rundt 26 millioner egg. Hvert eneste år spiser hver av oss over 210 egg, og for mange blir ikke påsken helt det samme uten egg – enten de er smilende, stekt på begge sider, eggerøre, speilegg med bacon ved siden av eller kanskje i vaffelrøren eller i annet bakverk.
På Sanne gård på Baustad i Sømna kommune møter vi Frøya (13), Emma (15), Oda (18), Tove og Thomas Baustad smilende på trappa utenfor huset som er strategisk plassert mellom hønsehuset og kufjøset. I tillegg til melkeproduksjonen har familien siden 2008 har bidratt til eggproduksjonen i Norge med i overkant av 7000 egg hver dag når hønene er i full produksjon – noe som tilsvarer i overkant av 3,5 egg til hver av innbyggerne i den grønne landbrukskommunen sør i fylket.
-Vi bruker å hjelpes til i helgene og i feriene, stort sett, forteller Emma og Frøya mens de viser oss rundt på pakkerommet i norddelen av hønsehuset. I sørdelen er det 7500 høner – og ingen haner. I verdensbasis er det som småskala å regne. Man skal bare reise over til nabolandet Sverige hvor de tillater 15.000 høns i hvert fjøs.
-Vi merker at det spises ekstra med egg i forbindelse med jul, påske og konfirmasjoner, skyter Tove inn mens hun, som den pedagogen hun er, viser fram og forklarer hvert et steg av prosessen inne og gir oss et glimt av hønene.
Familiebedrift
Hver dag bruker familien rundt halvannen time på å pakke egg. Her er ofte både barn, foreldre og besteforeldre i sving, da spesielt med god hjelp fra bestemor Inger-Synøve Baustad. Fra hønsehuset fraktes eggene på bånd inn i pakkerommet hvor eggene blir automatisk registrert og flyttet fra samlebåndet og eggeglass-lignende kopper over til pakker via en robot som suger de opp og flytter de over. Eggene skal grovsorteres og de skitne eggene skal vaskes før de pakkes før videre distribusjon. Sanne gård har distribusjonsavtale med Prior, og en gang i uken henter de i overkant av 40.000 egg fra Baustad.
-Før så hadde vi sofa og TV der inne, så vi rakk vi å se en film mens de pakket eggene, mimrer jentene til oppstarten på eggeeventyret.
-Vi tenkte det ville føre til at vi hadde flere bein å stå på da ungene var små. Det var egentlig ganske tilfeldig. Det var Stig Arne Bjørnseth (en annen eggprodusent i kommunen, red.anm) som hadde ideen først, så var vi i Trøndelag å så på produksjon, og så ble det sånn, mimrer Tove 14 år tilbake. I dag er de en av fire eggprodusenter i Sømna og Brønnøy
Påskesymbol
Egget har i lang tid vært et viktig påskesymbol. Tidligere la ikke hønene egg i den mørkeste årstiden. Verpingen startet de først med når dagene ble lysere, noe som ofte falt samtidig med påsken. Det er også derfor påsken er blitt en slik «eggefest». De unge jentene skjønner godt at egg er en ettertraktet vare.
-Det er jo sunt, og ikke minst godt. Og man må jo bruke det til så mye når man baker, sier jentene mens mor legger til;
-Egg inneholder jo alle næringsstoff man trenger, utenom vitamin C, legger Tove pedagogisk til.