weballe dsc6820
Større, sterkere og samlet. Nå er hele Helgeland samlet i et felles boligbyggelag. Foto: Mye i media.

Hele Helgeland i ett boligbyggelag

Det var en idé som først ble diskutert i 2005, men det skulle ta nesten to tiår før det var en realitet. 12. mars 2024 ble det ja i begge generalforsamlingene. Mosjøen Boligbyggelag (MBBL) og MOBO Helgeland er nå samlet under Helgeland Boligbyggelag (HELBO) – et sterkt, samlet boligbyggelag for hele Helgeland.

– Vi har alltid ment at det å slå sammen boligbyggelag på Helgeland har vært riktig, sier daglig leder i Helgeland Boligbyggelag, Morten Sæterhaug.

De to tidligere boligbyggelagene har samarbeidet godt over mange år, og det var naturlig å inngå et partnerskap.

– Vi har hatt dette i tankene i lang tid, forteller avdelingsleder avdeling sør, Mosjøen, Sandnesjøen og Brønnøysund, Trond Arne Lund.

 

Større og sterkere sammen

Diskusjonene rundt en mulig sammenslåing startet de med for rundt 19 år siden, og det har vært en løpende dialog på det.

– Da jeg startet i 2004, var det 104 boligbyggelag i Norge. I dag er det under 40. Det sier noe om utviklingen i bransjen, sier Lund.

Mosjøen Boligbyggelag begynte for alvor å se seg om etter en større samarbeidspartner mot slutten av fjoråret.

I startfasen vurderte de også andre mulige partnere, som Trondheim og Bodø. Men til slutt var det MOBO som kom med de klareste og mest konkrete planene for søndre Helgeland.

Det var stor enighet i begge boligbyggelagene om at en sammenslåing ville gi større muskler, som igjen ville gjøre de i stand til å levere enda bedre tjenester, i tillegg til et større tjenestespekter til medlemmene og borettslagene.

– Samtidig som vi ser at Helgeland bør være ett. Det har vært og vil fortsette å være, viktig for oss, sier Lund.

En sammenslåing mellom boligbyggelagene på Helgeland har sørget for å beholde den lokale tilstedeværelsen, de lokale arbeidsplassene og ikke minst ressursene i regionen.

 

En effektiv sammenslåing

Den formelle sammenslåingen skjedde raskt etter at beslutningen ble tatt. De konkrete forhandlinger startet i januar i år, og i begge boligbyggelagenes generalforsamlinger kom det i mars en enstemmig beslutning om sammenslåing. Helgeland Boligbyggelag var en realitet.

– Det viktigste med hele prosessen har vært å få de ansatte med på laget. En omstilling er alltid en utfordring, men vi har klart det bra, sier Lund.

Selv om det tidligere har vært noen ulikheter i arbeidsmetoder, har de jobbet godt med å finne felles løsninger, og det er tatt i bruk de beste løsningene og rutinene fra begge bedriftene.

Nå jobber de ansatte i Mosjøen og Mo i Rana sammen på tvers av både geografi og arbeidsmåter. Et samarbeid som fungerer veldig godt ifølge de ansatte.

Flere ansatte trekker fram det som en stor fordel at man nå er flere som deler erfaringer og som deler på arbeidsoppgaver. Så hvis en person skulle være syk eller på ferie, er det andre som kan hjelpe kundene i like stor grad.

 

Fordeler for medlemmene

Det levnes ingen tvil om at et større, samlet boligbyggelag allerede har begynt å gi flere fordeler for medlemmene.

– Tilbudene blir bedre, flere og bredere, sier Sæterhaug.

Medlemmene får nå blant annet tilgang til et utvidet medlems- og fordelsprogram, samt bedre tjenester innen skadebehandling, takst og andre boligtjenester.

– Jeg tror alle vil oppleve at vi tar ut det beste fra begge organisasjonene, sier han.

 

 

 

Skroll til toppen