18. april 2023
Knut Bertheussen, Arnfinn Guttormsen, Robert Tønne og Bente Neergaard forteller om det fantastiske samholdet som finnes i Skansen Borettslag. Foto: Mye i Media.

Fellesskap og sosiale aktiviteter bringer beboerne sammen

I Skansen Borettslag midt i sentrum av Sandnessjøen er det èn ting som betyr mer enn noe annet; Felleskapet.

MOBO Borettslaget fra 2017 har en gjennomsnittsalder på ca. 70 år, og består av 18 enheter fordelt på tre etasjer i det velkjente AMFI-senteret midt i smørøyet av Sandnessjøen. Det velfungerende bofellesskapet har alt de trenger bare et steinkast utenfor døren. Vi bruker å si at vi har Norges største vinkjeller i borettslaget, men vi snakker egentlig bare om vinmonopolet i kjelleren på kjøpesenteret, forteller beboerne Knut Bertheussen og Arnfinn Guttormsen.

 

-Jeg tror de aller fleste trives veldig godt her. Det er et trygt og trivelig sted med apotek, kafeer, butikker og vinmonopol i umiddelbar nærhet. Prikken over i’en er jo at de som bor her er sosiale folk som bidrar til å skape samhold og felleskap, forteller selvutnevnt sjefsbeboer  Knut Bertheussen med et smil om munnen.

 

Har tatt en aktiv rolle

Fellesskapet har ikke kommet av seg selv. Styreleder Robert Tønne forteller at de aktivt har jobbet med å etablere møteplasser og arrangere sosiale aktiviteter for å skape et engasjement hos beboerne. Det har fungert veldig bra.

 

-Da jeg tok over som styreleder var motivasjonen min å bygge opp et borettslag som har samhold som grunnpilar. Bygget er nytt, så det var mange ting som måtte på plass for at det skulle fungere akkurat slik vi ønsket. Her har jeg tatt en runde med alle beboerne for å etablere en forståelse av hva de trenger og har behov for, sier styrelederen.

 

Tar tak i problemene

Det har ført til at Robert har fått etablert kontakt med alle beboerne, og samtidig fått vist dem hvorfor det er viktig å møte opp til årsmøter og generalforsamlinger.

 

-Det som har kommet frem har vi tatt tak i og gjort noe med. I disse foraene har vi dermed også fremmet idèen om å etablere en dugnadsgjeng. Det fikk vi gjennomslag for, og nå har vi faste dugnader gjennom året hvor vi har delt inn i ulike ansvarsområder, poengterer Tønne.

 

Alle bidrar med det de kan

Inndelingen av dugnadsgrupper har blitt tatt godt imot. De har delt inn fellesarealene i borettslaget, og hvem som er ansvarlig for de spesifikke områdene. Deretter går det på rullering hver andre/tredje måned for hvem som har ansvaret for gjennomføring av rengjøring og rydding av fellesarealene.

 

-For de arealene som brukes mye prøver vi å ha dugnadsgjenger som har ansvar for å holde disse områdene i god og pen stand. For svalgangene og andre fellesareal arrangerer vi dugnadsdag èn til to ganger i året hvor vi prøver å samle alle sammen. Da vasker vi vinduer, vegger, glassrekkverk og gulv. Hvis været tillater det prøver vi å avslutte dagen med kaffe og vafler ute på felles-terrassen vår, forteller han.

Styreleder i Skansen Borettslag er stolt over at beboerne bidrar til å skape et velfungerende fellesskap i borettslaget. Foto: Mye i Media.

En liten forretningsidè

Da det ble vedtatt å bygge leiligheter på toppen av kjøpesenteret, gjorde de også om parkeringskjelleren fra offentlig til privat parkering. Borettslaget har dermed 18 av parkeringsplassene, og resten leies ut til andre. Dette har ført til at Skansen BRL har utnyttet muligheten for å ta på seg rengjøring av arealet i parkeringskjelleren.

 

-Det er veldig bra at vi har private parkeringsplasser i hele parkeringskjelleren. Vi har til og med tatt på oss ansvaret for rengjøring av hele parkeringsarealet. For å kunne levere en optimal standard måtte vi gå til innkjøp av et lite kjøretøy som både spyler, mopper og støvsuger gulvet. Det gjør at vi tjener inn litt midler som vi kan bruke på sosiale aktiviteter, sier Tønne.

 

Ikke bare et borettslag

Så, tilbake til det flotte fellesskapet som de har klart å skape i Skansen BRL. Motivasjonen for alt arbeidet som styreleder Robert Tønne og styremedlem Bente Neergaard gjør kommer av ønsket om å skape samhold, trivsel og et godt miljø i borettslaget.

Det har vært en investering for borettslaget å gå til innkjøp av denne rengjøringsbilen. Nå rengjør de hele parkeringshuset til kjøpesenteret, og får betalt noen kroner for det. Foto: Mye i Media.

-Vi er mange her som har faste kafègjenger som møtes på den lokale kafèen. Det tror jeg vi alle setter stor pris på. Siden vi praktisk talt er nabo med kafèen på kjøpesenteret, har vi fått i gang et juegrøtarrangement hvor Ivar Sørra på kafèen dekker opp bordet for oss og serverer julegrøt og spekemat. I tillegg kommer “husets” trubadurer å spiller for forsamlingen, forteller Bente Neergaard.

 

Passer på hverandre

Neergaard forteller videre at det til tider føles som at de har blitt en stor familie. De nesten daglige kaffemøtene nede på den lokale kafèen har fått en større betydning enn forventet.

 

-Jeg tror nok at mange kommer seg ut av leiligheten bare for å bli med på en kaffekopp nede i kafèen. For mange er det kanskje høydepunktet av dagen, fordi det er så trivelig. En annen ting jeg opplever er at vi passer på hverandre. For en stund tilbake siden hadde altandøren min gått opp, og stod på vidt gap mens jeg var ute på reise. Da hadde naboene mine sett dette, og ringt datteren min slik at hun kom bortover for å lukke og låse døren. Her ser vi etter og passer på hverandre. Det er kanskje det aller fineste med å bo i Skansen BRL, avslutter Bente Neergaard.

Skroll til toppen