19. oktober 2022
I 2024 arrangerer Smeltedigelen, Plura Valley og Bodø 2024 verdens første grottekonsert i Nord-Europas største vannfylte grotte. Foto: Mye i Media

Åpner dørene til en helt annen verden

Fra første øyeblikk var det klaff mellom Bjørn Bonsaksens festival-erfaring og Ina Santala Jordbrus kreativitet.

Et møte i 2019 satte fart i det som i dag er et stort grottekonsert-prosjekt. Hvordan kunne de forene sine to så ulike verdener, musikk og spektakulære grotter 

-Jeg har jo alltid vært fascinert over Ina, og den gjennomføringskraften hun sitter på. Vi tenkte begge at denne kunnskapen og engasjementet virkelig kunne skape noe som ingen før har opplevd, forteller Bjørn Bonsaksen.  

Sammen begynte de å lete etter «the missing link» – Hvem skulle spille den unike konserten en halv kilometer inne i fjellet? Hvem kunne være bedre enn den lokale eventyreren og musikeren, Håkon Skog Erlandsen. 

 

Et knallgodt samarbeid 

I dag er prosjektet ført i bresjen av Smeltedigelen, Plura Valley og Bodø2024. Gjennom «Cave Consert» prosjektet ønsker de å knytte Helgeland og Rana opp mot verden gjennom å gjøre det utilgjengelige, tilgjengelig. Pluragrotten er helt unik av sitt slag og er Nord-Europas største vannfylte grottesystem. Konsertsalen i grotten er vann-låst, noe som betyr at man er nødt til å dykke inn i fjellet for å kunne komme frem til grottekammeret der konserter skal være. En opplevelse som vil være utilgjengelig for folk flest, men som vil være mulig å oppleve for alle og enhver ved bruk av digitale virkemiddel på konsertdatoen. De har allerede fått spikret to mulige datoer for konserten, og Ina forteller at gjestene hennes allerede har begynt å etterspørre billetter til den store begivenheten.   

-Det er jo ingen tvil lengere nå; konserten skal skje! Vi bare vet ikke helt i hvilken skala. Blir det et publikum på 10.000 eller 7 millioner? Det er mange detaljer som skal på plass før vi vet hvor mange billetter som (også) kan selges til selve dykkeopplevelsen og (undervanns) grottekonserten. Å planlegge verdens første undervannsgrottekonsert er ikke gjort over natta, og det er kanskje det som gjør det så spennende; å gjøre noe som aldri før har blitt gjort. Vi setter pris på at det internasjonale dykkemiljøet allerede planlegger å komme til Plura for å få med seg denne helt spesielle opplevelsen, forteller Ina.  

 

Viktig med støtte og lovord 

Selv om prosjekter er i gang, og datoen nesten har blitt satt, oppfordres det til at det lokale næringslivet også tar fatt i stafettpinnen for å prosjektet skal komme i mål med bugnende applaus fra et stort, internasjonalt publikum. Alle tre poengterer at det er viktig at de lokale støtter det man skal drive på med, og at det er tung symbolikk i det.  

-Dette er ganske spektakulært, og det kommersielle potensialet er enormt hvis man får gjort dette på en skikkelig måte. Det kan bli et realt symbol på akkurat det vi ønsker at Rana skal være; et skjæringspunkt for næring og kultur, med internasjonalt potensial. Det handler om bevisstgjøring, geologien, naturen og den magien som folk vil oppleve gjennom ulike sanseinntrykk. Det er akkurat det vi kaller for kunst og kultur, forteller en ekstatisk Erlandsen.   

 

Åpner opp for hele verden 

Nå starter jobben med å få inn midler for at prosjektet skal kunne realiseres i den størrelsen de håper på. For prosjektet er i gang, og det kommer til å skje. Spørsmålet er bare hvor stort de kan klare å gjøre det. Potensialet er nesten uendelig; skal de satse på et publikum på 10 tusen eller 7 millioner? Her vil det være mange muligheter for bl.a. streaming, videoopptak og ikke minst dokumentarproduksjon.  

-Dette er virkelig en unik mulighet til å sette Plura, Rana, Helgeland, Nord-Norge, og egentlig hele Norge, på kartet. Vise frem det som gjør oss spesiell, og dele det på tvers av grensene. Det kan ha stor betydning for vår posisjonering når det gjelder å bygge et sted som folk ønsker å bo og leve på. Hvis vi vil ha flere innbyggere hit er vi nødt til å rope høyere og vise frem det som gjør at vi skille oss ut som en helt spesiell plass å leve på. Vi er klare for å ta et tak for Helgeland og Nord-Norge, og håper det er flere der ute som blir med, avslutter den fremtidsrettede gjengen.  

Skroll til toppen