Av Kristin Gullesen
HELGELANDSDIGGER OG INSTAGRAMMER:
@kristingullesen

Å leve på Helgeland – hva er det som gjør det godt?

For å være ærlig så er det ikke særlig vanskelig å være ambassadør for Helgeland, for dette paradiset selger egentlig seg selv. Hovedutfordringen er at vi er nødt til å spille hverandre gode, tørre å støtte både  konkurrenter” og andre interessenter. Det første jeg gjorde da jeg fikk forespørsel om å skrive en sak om å bo og leve på Helgeland, var å ta kontakt med Anette Møllersen Bjørnå fra Kunnskapsparken Helgeland,  or å diskutere hva det er som gjør Helgeland så bra. Selv jobber jeg som ungdomsøkonom i Helgeland Sparebank og har hele regionen som arbeidsplass. Vi jobber i forskjellige bransjer, men har felles mål: Å  tvikle og kommunisere Helgeland som attraktiv reisedestinasjon, men også som et attraktivt og spennende sted å bo og leve på.

Hvis vi tar en titt på prakteksempelet Lofoten, så ser vi hvilke ringvirkninger et tett og godt samarbeid kan ha. Folk drar ikke spesifikt til Svolvær eller Henningsvær, de drar til Lofoten. Vi snakker om samspill på tvers av små tettsteder. Henningsvær eller Svolvær identifiserer seg ikke som enkeltsteder, de er Lofoten.

Jeg liker å se på regionen vår som perler på en snor. Helgeland strekker seg fra Meløy helt i nord til Bindal i sør. I mars i fjor snudde hele verden på hode. Vi ble tvunget til å tenke nytt, som gjorde at vi endelig fikk opp øynene for hva vi har rett utenfor døra. Vi ble rett og slett tvunget til å bruke fantasien og regionen vår på en helt ny måte. Jeg tror at nordmenn i år har oppdaget hvor fantastisk Norge og Helgeland faktisk er. I stedet for å ta den årlige billigturen til Syden har vi reist med hurtigbåten ut til Rødøy, besøkt Klokkergården og lagt oss på Storsanden rett nedenfor Rødøyløva. Og avsluttet dagen med et kortreist måltid hos Til Elise fra Marius, noe som oppsummerer destinasjonen Helgeland gjennom alle sansene.

Hvis jeg skal utnevne mine favoritter på Helgeland så har jeg mange. Men et sted som har satt sine spor i mitt hjerte, er utsikten fra toppen av Rødøyløva.Man ankommer fergeleiet på Rødøy hvor man tar beina fatt til Sherpatrappa opp til toppen av Rødøyløva. Utsikten her er helt unik. Alle de små øyene som ligger spredt rundt fjellet i det turkise vannet får en til å neste miste pusten. Det gir meg følelsen av å være fri.

Jeg husker som oftest best de stedene som gir meg noe jeg sitter igjen med. Ikke bare den fantastiske naturen, men også følelsene som følger med. Når jeg for eksempel tenker på ordet ro, blir jeg umiddelbart tatt tilbake til min mors hjemplass og familiested, Dunderland. Det er noe unikt med luften her, dalen som omfavnes av store fjell og så mye historie. Har heller aldri følt meg sterkere enn når jeg sto på kanten av Nesnafjellet. Med en panoramautsikt jeg aldri har opplev maken til. Jeg liker å tenke på hver plass jeg besøker på Helgeland som et slag stempel i passet. Desto flere helgelandsstempel i helgelandspasset mitt, desto stoltere helgelending blir jeg. Det gir meg nye inntrykk, og lar meg kjenne på nye følelser.

Mosjøen har Helgelandstrappa som strekker seg opp Øyfjellet, og hvis du er ute etter adrenalin så kan du kaste deg ned med zipline. Ønsker du å dra litt lengre kan du besøke Vega og vegaøyan som er på UNESCOs liste over verdens kulturarv for sitt enestående flotte natur- og kulturmiljø. Den kjente Vegatrappa går opp gjennom fjellet og er egnet både for voksne og barn. De syv søstre er fjellkjeden som befinner seg i Sandnessjøen. Her kan man velge å bruke en hel dag på å besøke alle, eller bruke noen timer på å besøke en. Uansett hva man velger er man garantert en vakker utsikt.

Som født og oppvokst på Helgeland føler jeg meg heldig. Og stolt. Jeg ønsker at vi sammen skal bygge et sted som får folk til å lengte etter å vende tilbake. Et sted hvor man kan slå røtter, og bygge seg et godt og rikt liv. En stolthet som gjør det enkelt å si at “jeg er en ekte helgelending”.

Skroll til toppen