MOBO og Sparebank1 Helgeland om økte utgifter og hva man burde gjøre
Økte renter, økte kommunale kostnader og en økning i konsumprisindeksen på nesten 6% har ført til en presset økonomisk situasjon for mange.
Forvaltningskonsulentene i MOBO Helgeland, Vilde Fagerheim og Åse Fagerli, forteller at de merker at folk er fortvilte over situasjonen. Mange har fått ganske høye økninger av felleskostnadene siden i fjor sommer, og med fem renteøkninger det siste året er det en tydelig trend.
-Tallene snakker for seg selv. Det at de kommunale avgiftene har økt med 20% og renovasjon med 11%, er en stor endring fra tidligere år hvor vi har sett en økning på mellom 3% og 4%. Konsumprisindeksen har tidligere vært på 2-3%, mens den nå plutselig ligger på 7-8%.
Setter prosjekter på vent
Som følge av situasjonen har prioriteringen endret seg for noen av borettslagene, spesielt for de som planlegger større renoverings- og oppussingsprosjekter.
-Det er veldig vanlig at borettslagene tar opp ekstra lån for å gjennomføre slike prosjekter, og de er gjerne planlagt mange år i forveien. Vi ser at noen velger å sette slike prosjekter på vent fordi låneopptak gir en høyere fellesutgifter for beboerne, sier de.
Ta kontakt med banken
Konsulentene har en åpen og tydelig kommunikasjon med medlemmene sine. I noen tilfeller får de telefonsamtaler fra folk som er bekymret over situasjonen, og som ikke helt vet hva de skal gjøre.
-Det viktigste folk kan gjøre nå er å ta kontakt med banken for å få konkrete tips på hvordan de skal takle de økonomiske utfordringene. Bankene er der for å hjelpe kundene sine. Vi oppfordrer også folk med store økonomiske utfordringer til å ta kontakt med Rana Kommune for å høre om muligheter for bostøtte, poengterer de.
De fleste klarer seg bra
Direktør for privatmarkedet i Sparebank1 Helgeland, Dag-Hugo Gangmark Heimstad forteller at det generelt går bra med kundene fordi de har god og stabil økonomi, slik at de fint klarer å håndtere prisøkningene og det økte rentenivået.
-Det er svært få som får betalingsproblemer, men vi opplever selvfølgelig at enkelte kunder merker det i større grad da familieøkonomien blir mer og mer presset ved økte utgifter, sier han.
Åtte tips fra banken
For de som opplever at den økonomiske situasjonen er ekstra utfordrende, har Dag-Hugo noen tiltak som kan lette litt på situasjonen.
1) Sjekk skattekortet
Skattetrekket er ofte basert på gamle opplysninger fra fjoråret. Har du tatt for eksempel tatt opp mer lån, kuttet pendlingen eller blitt forelder i 2022? Da kan trekket være uriktig.Husk også at rentene økte kraftig i 2022. Sjekk at du ikke er oppført med for lave gjeldsrenter i skattekortet, ellers risikerer du for høyt skattetrekk. Det er ikke direkte feil å la trekket være som det er, men da risikerer du å måtte vente med tilgodebeløpet helt til våren 2024. Det er jo godt mulig du heller trenger litt ekstra penger hver måned. Du finner skattekortet hos Skatteetaten.
2) Lag budsjett
Et budsjett er en veldig god rettesnor for hverdagsøkonomien. Ta vare på kvitteringer og bruk «Min økonomi»-funksjonen i nettbanken til å skaffe deg oversikt over forbruket ditt. Slik får du et utgangspunkt for å sette opp et budsjett.
3) Vær obs på «små-forbruket»
Kjøper du en caffé latte i ny og ne, eller en brus i kiosken? Snuser du? Slike utgifter virker ikke så store fra dag til dag, men utgjør en betydelig sum i løpet av et år. Det er selvsagt lov å kose seg med kaffe en gang iblant, men det kan være greit å vite at én kopp til 40 kroner annenhver dag koster deg over 7 000 kroner i året.
4) Automatisk trekk
Bruk eFaktura og avtalegiro mest mulig. Da er det enkelt å få oversikt over regningene som skal betales og enklere å planlegge økonomien. Gå gjennom alle de faste utgiftene dine og sjekk hvilke firmaer som tilbyr eFaktura. Du får opp en liste over dette i nettbanken.
5) Spar strøm
Sparepærer og sparedusj er vel og bra. Men visste du at oppvarming utgjør opptil 50–60 prosent av strømkostnadene i en bolig? Eier du en bolig på 200 kvadratmeter, kan du ifølge Enova spare 4 400 kroner i året på å senke temperaturen fra 23 til 21 grader om dagen og fra 21 til 17 grader om natten. En god varmepumpe koster fra 20 000 kroner pluss montering, men kan kutte behovet for energi til oppvarming med 60–70 prosent.
6) Strøm og drivstoff
Du kan spare 2 000–3 000 kroner i året på å fylle drivstoff på riktig tidspunkt. På mange steder med konkurranse mellom bensinstasjoner senkes prisen ofte med 2–3 kroner søndag og mandag formiddag (mønsteret kan være et annet der du bor.) Har du elbil og spotavtale på strømmen? Da vil det lønne seg å lade når prisen er lavest, som regel på natta og i helgene. Kjører du med skiboks på taket året rundt? Større luftmotstand = større forbruk. Ta boksen av når den ikke er i bruk og spar penger.
7) Gjør ukeshandel
Det lønner seg å planlegge matinnkjøpene og storhandle bare én gang i uka. Det er penger å spare på å være bevisst:
8) Kvitt deg med dyre forbrukslån og kredittkort
Dag-Hugo poengterer at de anbefaler kundene å ta direkte kontakt med banken sin for å finne tilpassede løsninger for kundenes situasjon.
-Vi ønsker å være god rådgivere for kundene våre og dersom noen får økonomiske problemer oppfordrer vi dem til å ta kontakt med oss, slik at vi kan komme med innspill for å bedre økonomien, avslutter han.