Lag deg et blomstrende hjerterom

Det er fullt mulig å lage seg en blomstrende sommer på verandaen. Det må bare noen potter med god drenering til, kombinert med litt planlegging og en god dose tålmodighet og omtanke.

 

– Nesten alt er mulig, men som med alle planter så gjelder det å tenke på jordareal og da ha en potte som er stor nok. Det forteller gartner Egil Aune ved Brønnøy Gartneri.

Sammen med gartnerkona Kari Hjelle Aune har de sørget for kyndig hjelp til alle besøkende ved Brønnøy Gartneri siden 1990. Vi er innom for å få litt tips og råd til å lage det litt grønnere for dem som har litt mindre areal å boltre seg på, som borettslag og i innglassede verandaer.  Og gode råd kommer som perler på en snor mens gartneren gjerne viser fram ulike sorter. Vekster både for de som vil ha det enkelt, og for de som gjerne har litt bedre tid til å kose seg med hagearbeid på verandaen.

Enkelt og greit: Det trenger ikke være så vanskelig å pynte opp uteområdet. I slike kasser
kan man plante mye vakkert for å pryde uteområdet.

Planlegging

Behovet og ønsket for hage går gjerne i syklus, ifølge Aune, men uansett om man bor i eksempelvis enebolig med hagestue, i blokk med innglasset veranda, eller i bolig med grøntareal, så er det er det håp for en blomstrende oase hos oss alle. Noen vil ha blomster kanskje bare for en kortere periode, mens andre vil gjerne ha vekster som står seg hele året.

– Det gjelder å tenke litt framover. Noen planter kan bli veldig store, for eksempel disse, forteller Aune mens han viser fram syrin på stamme.

Disse kan plantes i litt større krukker, og har et nydelig, lyst grønt bladverk og duftende, lilla blomster i klaser.

– Det er størrelsen man må se på. Sånn som disse kan plantes i litt større potter med dybde for å få noe med høyde. Og så kan man plante sommerblomster sammen for å få et dekke, legger han til.

Ifølge Aune er det lurt å planlegge og ha tanker om hva man ønsker med plantene – for eksempel høyde for å skape le, eller andre planter for å pynte.

– Man må bare tenke litt framover og planlegge. Noen planter kan bli store og da må man ha større jordvolum. Vanning er også viktig. Det er ikke bare å plante og så glemme det, sier han med et smil.

For alle vekster trenger stell, uansett størrelse. I det siste har den tradisjonelle hostaen med sitt flotte bladverk i mange ulike farger, eller bladlilje som den også kalles, blitt populære. Ikke minst er den hardfør, slik at alle kan få den til.

– Stauder, slik som hosta og astilben, er godt egnet til å plante i krukker. Dersom man tar vare på dem, kan man dele de opp og få enda flere planter på sikt, sier Aune.

Evig blomstrende: Stemorsblomster er svært hardføre og passer godt til et ustabilt og kaldt
helgelandsvær. Så lenge man kniper av blomstene etter hvert som de visner, slik at de ikke
får frøet seg, så vil stemoren bare blomster og blomstre og sette farge på hverdagen.

God drenering er viktig

Aune er tydelig på at man like godt kan lage flotte uteområder også på mindre areal.

– Man må se på størrelsen, både på arealet og på planten. Er det glasset inn, og skal det overvintre ute eller inne? Skal det ha litt høyde, hvilken vekt tåler verandaen? Nesten alt er mulig. Men uansett hvor man skal plante, så må plantene ha god drenering. Det er lurt å bruke langtidsgjødsel når man planter, og man må ha planter som passer i krukkestørrelsen, presiserer han.

Fristende bær: Ampler med jordbær er ypperlige for de som ikke har mulighet til å
lage seg eget jordbærland. De kan også overvintre med å grave de ned i bakken på
et skyggefullt sted, mest mulig i le. Så kan de graves opp året etter og plantes i større
ampler. Da må de vennes gradvis på å være ute. Sånn kan jordbær nytes år etter år.

Noen tips:

Hver vår dukker det gjerne opp flotte oliventrær til salgs ved de lokale matbutikkene. Men selv om man lett kan drømme seg bort til solsteik, asurblått hav og varmende temperatur, så er ikke været på Helgeland det beste utgangspunkter for planter vi opprinnelig finner nærmere Middelhavet, forteller Aune.

– Folk etterspør også en del sorter som er på dyrkningsgrensen her. En del har forhold til det mest utrolige, bare det er lunt. Men skal du ha utsikt på Helgeland, så får du gjerne vær og vind på kjøpet også, sier han med et smil.

Han fortsetter:

– Oliventre kan gå, men da må det overvintres inne.

– Kan man lage seg en grønnsakshage på lite areal?

– Alt du kan spise er takknemlig. Det er mange som har grønnsakshager, eksempelvis små drivhus til salat, tomat og urter, sier han og viser fram etasjepotter som er svært nyttige dersom man ønsker flere etasjer med ulike urter, eller til og med jordbærplanter.

Skroll til toppen