Festivalen for Helgeland
Festspillene Helgeland har sin hovedtyngde i Mosjøen, men strør også arrangementer utover Helgeland.
På den måten skiller de seg ut blant festivalene som arrangeres i regionen vår.
– Vi har lyst å komme ut og bidra til at flere får gode kulturelle opplevelser – der de bor og også på mindre steder. Det sier programansvarlig Cathrine H. Wika i Festspillene Helgeland.
Festspillene Helgeland er en kunst- og kulturfestival som arrangeres om sommeren. Her kan du oppleve lokale, amatører og profesjonelle aktører innenfor visuell kunst og musikk.
«Åtte dager med varierte og unike opplevelser, i Mosjøen og på hele Helgeland,» skriver de på nettsiden sin. I år forgikk festspillene i starten av juli, 1.-8. juli.
– Vi ønsker å ha noe for alle sjangre og for alle aldre, sier Wika.
Det gjør de blant annet gjennom å blande profesjonelle og amatører, og skaper en arena for fremføring for disse – gjerne i kombinasjon. Her kan du oppleve visuell kunst gjennom utstillinger, delta på workshops og gå på konserter – med alt fra barokk til Vassendgutane.
Festspillene Helgeland er satt sammen av de opprinnelige arrangementene og nå eierfestivalene Toppenkurset, Galleria og Byfesten i Mosjøen.
– Tidligere foregikk disse på omtrent samme tid. Så var det noen kloke hoder som foreslo at vi heller kunne slå oss sammen, forteller Wika.
Toppenkurset er et sommerorkeseterkurs for barn og ungdom. Deres konserter er en del av festivalen. Galleria kunstfestival stiller ut visuell kunst og her deltar både amatørkunstnere gjennom kunstmessen «Kunst uten filter», og profesjonelle hovedutstillere. Byfesten har flere konserter med mer pop-kulturell sjanger for unge voksne og voksne. Her tas byens ulike scener og utesteder i bruk.
Deltagerne på Festspillene Helgeland kommer fra hele landet – og noen også fra utlandet.
– Særlig kurset ved Toppen folkehøgskole er internasjonalt. Her hadde vi blant annet deltagere fra Serbia, Polen, USA, forteller Wika.
Og Festspillene Helgeland strekker seg altså også utover regionen vår. Det ønsker arrangørene å gjøre i enda større grad i fremtiden. I år var det konserter og forestillinger på Trofors, i Hattfjelldal, Alstahaug, Brønnøysund, Vega og Mo i Rana.
– Så langt det lar seg gjøre, sprer vi oss utover med arrangementer. Det har vært vår visjon fra starten av å være rundt på Helgeland, forteller Wika.
En annen ting hun er stolt over, er hvordan de involverer barn og unge. Allerede i januar oppfordret de barnehager i Vefsn til å begynne å jobbe med en kunstutstilling med tema «Heim». Under festivalen fikk barna sitt eget galleri i Sjøgata hvor de stilte ut kunsten.
– Dette fikk vi kjempegode tilbakemeldinger på, både involveringen av barna i festivalen måneder i forkant og selve utstillingen. Jeg kan også nevne at yngste deltager på Toppenkurset var bare seks år, mens de eldste er i studentalder eller akkurat ferdig med studier.
Til kurset kommer unge musikere og blir instruert av både lokale og profesjonelle.
– En ting jeg synes er ekstra artig er at tidligere kursdeltagere kommer tilbake som profesjonelle musikere for å undervise, men også for å holde konsert under festspillene.
En del av ønsket til Festspillene Helgeland er nemlig å være en arena som gir en scene til både amatører og profesjonelle.
Festspillene Helgeland ble for første gang arrangert i 2019.
– Det var tungt å gjennomføre festspillene gjennom årene med pandemi, men vi er stolte over at vi fikk det til, til tross for utfordringene som kom med, sier hun.
I år var femte året med Festspillene Helgeland.
Publikumstallene viser en økning fra i fjor til i år. Rett i overkant av 15.500 publikummere besøkte årets arrangementer.